декември 05, 2008

От общото към частното

Какъв би бил светът без Общия работник. Гении, специалисти или експерти... Никой не може да сътвори идеята си без помоща на Бог и Общ работник. Те са в основата на всичко, те го създават, те следят за реда във Вселената. Те са Истината, Shortcut-a, и Основата на Живота. Еволюционно погледнато това е третата по древност професия. Като днес го виждам, как Жената Домакиня, изпратила Мъжът си на Лов за да нахрани децата и той станал Ловец, убил Мамута и Племенния Идиот го носил от прерията на Майната си до Пещерата за Консумация. Днес да си Общак не е нужно да си идиот. Стига да имаш влечение към местенето на предмети от едно място на друго, после на трето и обратно, не в същия ред. Движението и в същото време Не Правенето на Нищо е в основата на работата на тия хора. Преди месеци - лятото, наблюдавах такива в парка как копаеха. Пристигнаха, разтовариха инструментите, направиха консилиум десет човека около мястото на теча, багера копна, теча образува езеро, което май беше по доброто или поне беше съвсем различно от проблема за който бяха извикани, защото всички се разотидоха по близките сенки и изпозаспаха. В пет натовариха инструментите на камиона и си тръгнаха. Предполагам следващите няколко дена пак са били в района да укрепват или източват езерото. Но айде, хвани се ти да копаш или мъкнеш тръби... Не щеш, а. Седиш на компа по цял ден и мръхтиш... Кога си хвана жена, кога на лов тръгна?
Онзи ден прекарах цял ден с двама Култови Общи Работници. Жорката и Венци. За Теорията на Склада и Относителноста на Складовите Обеми сега няма да ви занимавам. Жорката е измислил повечето неща, които се ползват в съвременния свят. С мъдроста си на свойте 59 години, той е видял, преживял и осмислил неща, дето при Сартър, Попер и Хоркхаймер са само загатнати и предположени. С фаса в уста, може да ти изнесе лекция за опасностите от пожар в склада, така че, да те откаже от цигарите. А с мотокара може да се пресегне еееееееей до онези палета там... Факт. Венци пък е млад, напорист и винаги напред. За него всичко е лесно, бързо и за утре. Има уникалната способност да се появява от нищото и още по уникалната мутация да изчезва с увеличаването на работата. Първата явно добре е оценена от шефовете му, а втората предполагам я оценява само той. Уникални хора са. Страшна комбинация.
Та онзи ден направо се "влюбих" в тях. Целият ден, една тема присъстваше в разговорите им. Всичко започна към 10.00 след разговор по телефона на Венци. Когато го приключи, дойде при нас леко унил и загрижен.
- Обадиха ми се от КАТ - дирекно се обърна към Жорката той - викат ме за акт, че ме снимали с камера в нарушение.
- Я па, каде са те снимали - Жоро по скоро бе против нарушаването на личното пространство. Че Венци е направил нарушение, то беше ясно.
- Незнам, не казаха. Незнам за какво ме викат. Какво пък нарушение съм направил...
- Минал си на червено - Жоро, както обикновенно знаеше какво се е случило и ще се случи.
- Ма вчера, на онова кръстовище нямаше камери...
- Ба вчера, те сигурно от преди месец са те снимали. Сега има толкова коли, не могат да ги обработят всичките нарушения.
- Ма кога това... То да знаеш може да е и миналата седмица дето в оня еднопосочната карах...
- Може, може, ма като отидеш там ще видиш...
- Да де... Ама...
Не му беше отговор това на Венци. Остана унил. На всеки между 15 минути до половин час припомняше темата...
- Да не е щото ми е зацапан номера...
- Изтекла е гражданската...
- В малката уличка с камиона отнесох две странични огледала...
- Карам без фарове...
- Не ми работи мигача...
- Карах след линейката...
- Завих на забранен ляв...
И така до три следобяд. Докато го слушах разбрах, че Венци скоро не се беше изповядвал пред поп и КАТ... А имаше за какво. И дребната душица не спираше да трепери. Създаваше чуството, че от притеснение човечеца ще умре направо. Уж общ работник, пък направо за Частен случай...

1 коментар:

Аз споделих моето мнение. Искам, и ще е приятно да чуя и твоето. Оги

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...