декември 24, 2008

Светът с и без боговете

Онзи ден гледах едно скучно аниме. Обичайната любовна история с малко елементи на хуманизъм в буквалния смисъл на думата. Защото любовната история, бе между човек и богиня, развиваше се в наши дни и естествено на края светът бе спасен. От човека, който се изправи срещу боговете. Тази вечер си спомних тази история. Не заради силата на любовта, а защото се замислих, какъв ли би бил светът, ако в него, както пише по митовете "старите" богове взимаха реално участие. Точно така, както едно време. И историята ни, не бе само сухи факти за събития, а разкази за богове и герой.
Замислих се какво би се изменило в историята на хората, ако тази вечер не се бе родил Исус и вярата в него не се бе разпростяла из целия свят. И ако след него не се бе появил Мохамед. Много? Всички май така си мислим. Е, не много според мен. Пак щеше да има каузи в името на вярата ни, пак същите войни, пак същите гонения. Само имената на боговете щеха да са други.
Днес цял ден си мисля, как след новата ера за има няма две хиляди години човек е дръпнал в умственото си развитие толкова, колкото не е успял и на 1/5та за пет хиляди преди това. Как е прогресирал. Може би всичко е в чакането. Това което правим като християни или мюсюлмани, или будисти. Чакаме боговете да се върнат. Последните две хилядолетия те са само име, зад което се крием, с което се оправдаваме или заради което убиваме. Въпреки че Той ни е казал друго.
Какво стана със старите богове! Къде са сега. И защо не застават редом до войните в битката. Не строят модерни Валхали, или просто не споделят радостите си с хората. Най-малкото защо фейте и духовете изчезнаха от горите, езерата и поляните.
Мисля да се пробвам да си представя историята с участието на тези "стари" богове. Пътуването на Магелан, като новата Одисея. Световните войни, като за битки между богове, а не между нации. Предполагам и на друг ще му е интересна идеята, така че да го направим :)

2 коментара:

  1. Питате къде са Боговете, аз познавам сина на един кйто бе убит от хора като Вас, така че Сина на Бога е в гроба!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз само съм чувал за него. Може би така говоря ентусиазирано, защото не познавам нито един бог. Но продължава да ми е интересно...

    ОтговорИзтриване

Аз споделих моето мнение. Искам, и ще е приятно да чуя и твоето. Оги

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...