декември 30, 2008

Пуснаха мъчителите на Картофа

Не чета вестници изобщо. Рядко гледам телевизия. Но отвреме на време ме заглождва едно такова и проверявам в нета новините. И за пореден път се сещам защо новините не ме интересуват. Ми защото пак продаваме компютри на Япония. Връзката между заглавието, съдържанието и събитието в статиите е... меко казана странна! Ето ви няколко заглавия от електронните издания последния един месец. И сами си отговорете - заглавието ли ви накара да прочетете статията, статията има ли нещо общо със заглавието и най-вече каква е връзката на двете със събитието, заради което е написано всичко.
Почваме със Стандарт:
Пуснаха мъчителите на Картофа - 30 Ноември 2008
Синьото танго излезе от ритъм - 1 Декември 2008
Бадема прасна клуба с 40 бона - 3 Декември 2008
Трендафил не успя да стане гимнастичка
- 13 Декември 2008
Горите стават “Биг брадър” - 18 Декември 2008
Дядо Коледа застреля осем - 27 Декември 2008
Продължаваме с Новинар:
Кървавата бабичка
23 Декември 2008
И малко и от любимите Dnes.bg:
Борисов взе скалпа на главния архитект на район "Студентски" - 19 Декември 2008
99,9% преизбраха Сидеров за лидер, един прави цирк - 21 Декември 2008
Обама по перки - 23 Декември 2008

декември 28, 2008

Знаци велоалеи

Началото на октомври предложих на хората каращи колела из града да си разлепим подобия на знаци с цел да се обезопасят или маршрутизират някой често ползвани направления, поне докато се направят достатъчно вело алей. Тази която сега направиха на бул. Евлоги и Христо Георгиеви има някакви знаци (3), но единствения знак, който пък може да видите на алеята по бул. Цар Борис III е човече в инвалидна количка. Актуално, нали.
Много бях навит да се захвана с тази кауза, но мина месец, минаха два месеца и никой не прояви интерес. И ето след три месеца аз успях да схвана защо така. Просто не бях предложил актуални и работещи знаци. Фактът, че тези се ползваха по цял свят не означаваше, че са приложими тук в БГ. Затова седнах и ги изредактирах, така да се каже ги побългарих. И отново ги предлагам.
1. Табела указваща начало на вело алея.
Тази табела естествено върви с знаците за синя зона и паркиране. Въпрос на дискусия е дали могат да бъдат взаимно заменяеми.

2. Табела указваща край на вело алея.
Определено с тази една табела се спасяват поне два живота

3. Табели указващи посока на движение за колоездачите.
Много важни табели. Особено са актуални за "новата" алея по канала... Естествено най-вероятно ще има и вариации, но малки...
а. Табела за завой на ляво.
По известна и като Enter in traffic jam
б. Табела за завой на дясно
Има доста места където трябва да се постави на често... Определено повечето хора каращи велосипед се интересуват от екстремни спортове и такава табела ще стимулира интереса към градското каране.

в. Табела за продължаване напред
Вело алейте в София поне имат едно странно свойство. Започват и свършват ей така, не пресичат улици, заобикалят билбордове и други временни конструкции. Примерно когато излезеш на Моста на дружбата или примерно на подлеза на Фритьоф Нансен трябва някой да ти е показал, че всъщност алеята не свършва просто така, а продължава от другата страна на улицата. Този знак е затова. Начина на пресичането на улицата вече е личен избор.

4. Табела обозначаваща алея ползвана от колоездачи и пешеходци.
Тази табела повишава вниманието на колоездачите, предупреждавайки за появата на всякакви обекти и субекти по пътя им. Естествено поради различни причини на знака не са поставени различни препятствия от типа баби, кучета, котки, детски колички, топки, федербали, телове, земноводни, дребни монети, влюбени двойки.

5. Предупредителна табела предупреждаваща за появата и наличието на велосипедисти.
Естествено автомобилистите трябва да са нащрек за подобни появи. За да не пропуснат някой. Аз лично почти не знам шофьор, който не събира СМАРТ точки.

6. Предупредителна табела предупреждаваща колоездачите за излизане на път с релси.
Както се казва - Един път се живее. След като се заключи, че няма смисъл да се предупреждават хората, че се излиза на път с релси (хлъзгав и опасен за тесните гуми на колелата), просто информативно може да се слага тази табела с мисълта - Ние ги предопредихме... Тази табела може да се замени и с по-проста и малка с надпис - Боли!

Спазването на определени правила и знаци, не е преоритетно в нашата страна, така че предполагам и към тези табели някой ще се отнесът пренебрежително. Няма проблем. Въпроса не е в табелите, а в това да се чустваш безопастно на пътя.

декември 27, 2008

Кирчо ми проговори


Да. Невероятно, но факт. Днес сутринта, Кирчо ми проговори.
Чета си пощата аз, а той застанал с гръб към мен и издава звук:
- Маума...
Онемях... А котето продалжава:
- Муахахамиаммма, бррргхххмааааамиу, маамммааа...
След два дни почти денонощно гледане на японски анимета помислих, че да, в Кирчо се е вселила някоя заблудена душа или демон. После помислих, че той толкова много ме обича, че иска да ми го каже. И тамън да го прегърна възхитен, той повърна. Така и така, вече бях онемял, само повдигнах вежди. Търсех подходящата дума, но тя не идваше, затова Кирчо помогна.
- Мияумбля...
- Не, Кирчо, неее - проговорих като по чудо аз, грабнах го и към банята, където той продължи да говори на плочките.
Сега е добре. Пак яде, заклеймен от църквата да не проговаря. Явно и на него празниците му дойдоха в повече.
Аз също съм добре. С малка параноя за миризма на повръщано из къщата. И с разбито сърце. Защото дори да проговори котето, то няма да е за да каже една добра дума... Най-много аз да кажа, някоя нецензурна...

декември 24, 2008

Светът с и без боговете

Онзи ден гледах едно скучно аниме. Обичайната любовна история с малко елементи на хуманизъм в буквалния смисъл на думата. Защото любовната история, бе между човек и богиня, развиваше се в наши дни и естествено на края светът бе спасен. От човека, който се изправи срещу боговете. Тази вечер си спомних тази история. Не заради силата на любовта, а защото се замислих, какъв ли би бил светът, ако в него, както пише по митовете "старите" богове взимаха реално участие. Точно така, както едно време. И историята ни, не бе само сухи факти за събития, а разкази за богове и герой.
Замислих се какво би се изменило в историята на хората, ако тази вечер не се бе родил Исус и вярата в него не се бе разпростяла из целия свят. И ако след него не се бе появил Мохамед. Много? Всички май така си мислим. Е, не много според мен. Пак щеше да има каузи в името на вярата ни, пак същите войни, пак същите гонения. Само имената на боговете щеха да са други.
Днес цял ден си мисля, как след новата ера за има няма две хиляди години човек е дръпнал в умственото си развитие толкова, колкото не е успял и на 1/5та за пет хиляди преди това. Как е прогресирал. Може би всичко е в чакането. Това което правим като християни или мюсюлмани, или будисти. Чакаме боговете да се върнат. Последните две хилядолетия те са само име, зад което се крием, с което се оправдаваме или заради което убиваме. Въпреки че Той ни е казал друго.
Какво стана със старите богове! Къде са сега. И защо не застават редом до войните в битката. Не строят модерни Валхали, или просто не споделят радостите си с хората. Най-малкото защо фейте и духовете изчезнаха от горите, езерата и поляните.
Мисля да се пробвам да си представя историята с участието на тези "стари" богове. Пътуването на Магелан, като новата Одисея. Световните войни, като за битки между богове, а не между нации. Предполагам и на друг ще му е интересна идеята, така че да го направим :)

декември 23, 2008

Весела коледа

And now, the end is near
And so I face the final curtain
You cunt, I´m not a queer
I´ll state my case, of which I´m certain
I´ve lived a life that´s full
I've traveled each and every highway
And more, much more than this
I did it my way

Regrets, I´ve had a few
But then again, too few to mention
I did, what I had to do
And saw it through with out exemption
I planned each chartered course
Each careful step along the highway
And more, much more than this
I did it my way

There were times, I´m sure you knew
When there was fuck fuck fuck-all else to do
But through it all, when there was doubt
I shot it up or kicked it out
I faced the wall and the world
And did it my way

I've laughed and been a snake
I´ve had my fill, my share of losing
And now, the tears subside
I find it all so amusing
To think, I killed a cat
And may I say, not in a gay way
Oh no, oh no not me
I did it my way

For what is a brat, what has he got
When he wears hats and he cannot
Say the things he truly feels
But only the words, of one who kneels
The record shows, I fucked a bloke
And did it my way

декември 13, 2008

Прости сметки

В средата на седмицата ме освободиха от работа. Няма пари, няма клиенти, няма нищо... ГФК била в основата на проблемите ни, на клиентите ни и на целия свят. Предполагам така е, все пак имаме пълен склад, в който тези дни пристигнаха още два контейнера, който са едва 1/3-та от целия склад. Незнам какви са били разходите по първите контейнери, но знам какви са за тези сега. 65 000 лева. Седнах и сметнах продажните цени и бройките на получените стоки. Сумата бе, 294 400 лева. Без 65те хиляди разходи, печалбата е около 230 000 лев. Печалбата! Успех на шефката и жалко за ГФК.
Малко преди да ме освободи, помолих с цел някакви продажби да смъкнем цените. Направихме цели 35% намаление. :) Така печалбата й бе 130 000... Както казах, това са само сметките за 1/3 от наличните количества...
Усмихвах и се, когато ми плачеше, как тя самата нямала пари за храна и наемите, за бензина. Усмихвах се, защото то си бе за смях, но пък е тъжно... да гладуваш от алчност...

декември 10, 2008

Толкова малко ли обичаме родината си?

Вчера получих мейл с покана да се присъединя към една подписка. Тя беше срещу построяването на втора джамия в София и Ислямски център. Прочетох писмото, прочетох подписката и ми стана криво. В блога на Юрий Александров - mamkamu.blog.bg в средата на миналия месец, бях чел за този "проблем", но той коментираше новината в новинарските сайтове. Сега вече имаше и подписка против, това да стане. Ето ви няколко цитата от тази подписка създадена от двама студенти (примерно):
"Крайно време е да бъде сложен край на Ислямизацията на България! Докога изстрадалата ни страна ще търпи нейното собствено културно и религиозно наследство да бъде измествано от чуждото"; "Толкова малко ли обичаме родината си, че не искаме да оставим нищо Българско на децата си?"; "Фактът е че в самата си сърцевина Българската култура винаги е била търпима към чуждите елементи – българи и други етнически и религиозни малцинства винаги са съжителствали мирно и в разбирателство. Но до какъв момент търпимостта ни към другите приемни и чужди за България култури и влияния грози нашата собствена култура?"; "това означава че на всеки 2700 Християни се пада по една църква докато на всеки 2700 Мюсюлмани се падат по три джамии!"; "Нещо повече: в София няма толкова многобройно мюсюлманско малцинство, което да предполага необходимостта от втора джамия"; "Да не забравяме, че в кварталите „Младост” и „Студентски град” живее предимно християнско население, което нито е свикнало"; "Във време в което повечето църкви са неподдържани и почти в процес на разруха" и така нататък. Прочетете я, може да ви трогне. Аз само искам да изкоментирам част от петицията и даже по скоро това дето цитирах тук. Да питам, какво значи нещо да се измести, за кое точно питат, колко обичаме родината си и какво грози нашата култура? Когато само на думи притежаваш нещо, когато само го използваш за да се хвалиш пред туристите или някакви си, когато не се грижиш за него и то е само проформа, тогава то няма смисъл, изчезва и остава спомен. Когато някой вярва, той отива в храма. Но храмове има когато има нужда от тях. Когато няма храм - се създава. Но е по лесно, не да построиш, а да оплюеш или разрушиш съседния.
Цифрите са малко сбъркани, но малко. Не били на 2700, а били на 1700 мюсюлмани и християни - та съответно 1400 джамии и близо 4000 църкви. На цифри да 84% от населението на България са православни, но може би защото преброяването не е правено по храмовете, "пълни" към днешна дата само с баби... А и в София, със свойте близо 2000000 население, има поне между 5 и 8% изповядващо ислям. И това не са 30 000 както Юри казва... Май са малко повече. Три... Четри пъти... Примерно. Църквите в София са 50... И 15 манастира.
Та, има в петицията, колко сме толерантни, колко сме справедливи и най вече щедри. И как с това не е приятно да се спекулира. А тези ми ти ислямисти спекулират. Ааа, ма ха... Джамия, център, молитви. Моля ви, Кърджали, Сатовча са далеч. Нека от там викат от свойте минарета. Което ми напомня. Някой знае ли, че в Кърджали точно населението е пак 95 на 5%, само че петте процента са християните. И в града има два мюсюлмански храма и 3 църкви и 3 манастира... Аз ли все нещо не разбирам.
Знам принципно, че 2% от българската етническа група са с мюсюлманско вероизповедание. Както и че, 2% от турския и други етноси са православни. Та незнам как, както питат авторите на петицията "следващото поколение ще може да определи себе си като Българи"...
Мога да предложа на тия момчета да направят кампания за набиране на средства за строежи на църкви и храмове. Не за саботирането на чуждите. Но май по този начин няма да съберът над 15000 подписа. Както казах, за какво да се морим да градим, като може да си направим кефа да развалим нещо чуждо.
Уморително е.
Това че, аз не се моля, не значи, че трябва да преча и на другите да се молят. Това че, аз се моля значи, че до мен има още едно място и в храма, и в душата. А богове много. Който е наред и му се пада да изслушва, да заповяда...

декември 08, 2008

"Млад , висок, атлетичен и сексапилен мъж.Неженен. Продава 2 торби цемент."

Търся аз обяви продава и изведнъж... Изкача нещо странно и на още по странно място. От една страна сайт с гръмкото име ReklamaBulgaria.com, от друга по между другото 2 атлетични торби цимент. Отворих и какво да видя. Пет реклами за запознанства, които не мога да не пусна тук...
Обява N1:
"izvar6vam vsiakakvi sex uslugi samo za dami ot 20-38 godi6na vazrast diskretna vraska sopstven teren 087*******", коки.
Хем делово, хем какво нежно и секси име.
Обява N2:
"Предлагам дискретна компания на богати жени за приятни разходки вечери и за невероятни сексуални изживявания.Аз съм Мъж със страхотно плажно тяло стегнато дупе висок съм 187 тежа 90кг.Приятна шъншност с хубави кяфяви очи и чиста глатка кожа. Казвам се Георги,тел:088*******"
Това което ме плени в тази обява естествено са разходките вечер, плажното тяло, стегнатото дупе и приятната шъншност каквото и да е това. Искам и аз такъв Mъж да съм.
Обява N3:
"Красив , готин мъж търси нещо по така , но без обвързване . От Плевен съм , не давам телефон за да не ми звъните през 5 мин."
Ми онемях. Ако сте по-така или просто не искате обвързване, за да не звъните, ето мейла на Пича от Плевен, деге - sexy_sexy_marvellous@abv.bg
Обява N4:
"Млад , висок, атлетичен и сексапилен мъж.Неженен. Продава 2 торби цемент."
Сексапилен и с цемент... Офертата е... много изгодна... май...
Обява N5:
"Млад самотник си тарси своята млада половинка.."
Успех желая, мога само да кажа, на младия космонавт...
А, аз какво търсех да купя? Няма значение... Не мога вече да мисля за цимент, по същия начин...

Ние коя трета сме?

Wall Street Journal поръчали изследване в ЕС, САЩ, Русия, Турция и Швейцария, социологическо проучване, кой колко пие прочетох в днес.дир.бг. Според него в Италия и Холандия най-често се употребява алкохол - цели 16-17% пият поне чашка всеки ден. Както и невероятно любопитния факт, че само 16% от шведките не са опитвали алкохол през живота си. Също в тази статия се казва, че всеки ден пиели 1% от руснаците. За българите нито дума, но за сметка на това има прикачена статия под тази към друга където заглавието чупи всякакви проценти и Уол Стрити - "88% от учениците пият алкохол.". Става дума за българските ученици. И в нея има богатсво от числа за алкохола и наркотиците. Нормално растът децата примерно и пробват. Не, че одобрявам, ама това напоследък с децата много преекспонирано стана. Биели се, пие ли, друсали се... Ми такава им средата, бе. Един път месечно статия за погроми на деца, а иначе по 10 на ден + още по 100 минимум регистрирани в полицията примери за децата от възрастните. И какво да се очаква... Та в статията на Wall Street българите не бяха споменати. Но за сметка на това в тази за децата 1/3та я имаше - "Една трета от момичетата и 40 процента от момчетата пият по едно бира, чаша вино или 50 мл. концентрат дневно. "
Та не разбрах, официално коя една трета сме... Неофициално, знаем си.

декември 05, 2008

От общото към частното

Какъв би бил светът без Общия работник. Гении, специалисти или експерти... Никой не може да сътвори идеята си без помоща на Бог и Общ работник. Те са в основата на всичко, те го създават, те следят за реда във Вселената. Те са Истината, Shortcut-a, и Основата на Живота. Еволюционно погледнато това е третата по древност професия. Като днес го виждам, как Жената Домакиня, изпратила Мъжът си на Лов за да нахрани децата и той станал Ловец, убил Мамута и Племенния Идиот го носил от прерията на Майната си до Пещерата за Консумация. Днес да си Общак не е нужно да си идиот. Стига да имаш влечение към местенето на предмети от едно място на друго, после на трето и обратно, не в същия ред. Движението и в същото време Не Правенето на Нищо е в основата на работата на тия хора. Преди месеци - лятото, наблюдавах такива в парка как копаеха. Пристигнаха, разтовариха инструментите, направиха консилиум десет човека около мястото на теча, багера копна, теча образува езеро, което май беше по доброто или поне беше съвсем различно от проблема за който бяха извикани, защото всички се разотидоха по близките сенки и изпозаспаха. В пет натовариха инструментите на камиона и си тръгнаха. Предполагам следващите няколко дена пак са били в района да укрепват или източват езерото. Но айде, хвани се ти да копаш или мъкнеш тръби... Не щеш, а. Седиш на компа по цял ден и мръхтиш... Кога си хвана жена, кога на лов тръгна?
Онзи ден прекарах цял ден с двама Култови Общи Работници. Жорката и Венци. За Теорията на Склада и Относителноста на Складовите Обеми сега няма да ви занимавам. Жорката е измислил повечето неща, които се ползват в съвременния свят. С мъдроста си на свойте 59 години, той е видял, преживял и осмислил неща, дето при Сартър, Попер и Хоркхаймер са само загатнати и предположени. С фаса в уста, може да ти изнесе лекция за опасностите от пожар в склада, така че, да те откаже от цигарите. А с мотокара може да се пресегне еееееееей до онези палета там... Факт. Венци пък е млад, напорист и винаги напред. За него всичко е лесно, бързо и за утре. Има уникалната способност да се появява от нищото и още по уникалната мутация да изчезва с увеличаването на работата. Първата явно добре е оценена от шефовете му, а втората предполагам я оценява само той. Уникални хора са. Страшна комбинация.
Та онзи ден направо се "влюбих" в тях. Целият ден, една тема присъстваше в разговорите им. Всичко започна към 10.00 след разговор по телефона на Венци. Когато го приключи, дойде при нас леко унил и загрижен.
- Обадиха ми се от КАТ - дирекно се обърна към Жорката той - викат ме за акт, че ме снимали с камера в нарушение.
- Я па, каде са те снимали - Жоро по скоро бе против нарушаването на личното пространство. Че Венци е направил нарушение, то беше ясно.
- Незнам, не казаха. Незнам за какво ме викат. Какво пък нарушение съм направил...
- Минал си на червено - Жоро, както обикновенно знаеше какво се е случило и ще се случи.
- Ма вчера, на онова кръстовище нямаше камери...
- Ба вчера, те сигурно от преди месец са те снимали. Сега има толкова коли, не могат да ги обработят всичките нарушения.
- Ма кога това... То да знаеш може да е и миналата седмица дето в оня еднопосочната карах...
- Може, може, ма като отидеш там ще видиш...
- Да де... Ама...
Не му беше отговор това на Венци. Остана унил. На всеки между 15 минути до половин час припомняше темата...
- Да не е щото ми е зацапан номера...
- Изтекла е гражданската...
- В малката уличка с камиона отнесох две странични огледала...
- Карам без фарове...
- Не ми работи мигача...
- Карах след линейката...
- Завих на забранен ляв...
И така до три следобяд. Докато го слушах разбрах, че Венци скоро не се беше изповядвал пред поп и КАТ... А имаше за какво. И дребната душица не спираше да трепери. Създаваше чуството, че от притеснение човечеца ще умре направо. Уж общ работник, пък направо за Частен случай...

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...