септември 17, 2009

от 15 до 17

Преди години (а и сега донякъде) всяко дете знае датата 9-ти септември. Това е хубаво, донякъде. Помним историята или поне фрагменти от нея.
Какво е станало на 9-ти? В резултат на военен преврат, от "гората" слизат нелегалните - хора криминално, политическо или естетически неразбрани от власта или в конфликт с нея заради горе изброеното... Така наречените партизани. Някой обаче знае ли какво значи партизанин? До създаването на въоръжени отряди от социалистите, "партизанщина" е еквивалент на сегашната парламентарна шуробаджанащина - т.е. хора, които чрез връзки с власта, добиват ръководни постове и доходи. В съвременното интерпретиране на партизанската война все по често се използва думата тероризъм.
Интересно е и началото на партизанското движение в България. Иван Козарев - бивш затворник и член на БКП живеещ в нелегалност през 41 при опит да бъде арестуван, убива 2-ма от полицаите и става първия партизанин. Както се казва, неволята учи...
Но не 9-ти оказва влияние на съдбата на България. Може би не знаете, но освен празник на София 17 септември е денят в който България е обявена за Народна Република през 1946. И страната става НаРъБа.
На 16 септември пък 1944 излиза първия брой на Работническо дело. Този вестник и привързването към Народното създават следващите 45 години. Защото и сега партизани слизат от Балкана след всеки избори, гордо заметнали пушки на рамо и адмистирани със здравец зад ухото.
Третата дата, която остава в сянка, забравена или по-скоро изтрита умишлено е 15 септември. 15 септември 1939 година. Датата в която България обявява неутралитет към безумието наречено Втора Световна. И успява да го задържи цели две години...
А иначе в старото четене на историята до Победата сме били лоши, а в новото време сме били сложни :))) Това е защото продължаваме да интерпретираме историята, а не да я четем...

5 коментара:

  1. Приятелю, жонглираш с дати и една от великите науки - История. Първо наистина чети (!) после прави изводи, и най-накрая внушавай!!! М/у "партизаните" и партизанщината има голяма разлика! Едно е да се "биеш" с думи, друго е да убиваш невинни!
    Всеки опит да се омаловажи 9-ти септември като една от най-трагичните дати в новата ни история е едно бетониране на незнанието.
    М/у другпто на 9ти НЯМА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ! Има звенари, червена армия и шумкари!

    ОтговорИзтриване
  2. Случая с партизанщината е като този с айдукщината. Въпрос на тълкуване. И въпрос на интерпретиране.
    Не омаловажавам 9-ти... :) Само казвам, че другите две събития - започване на издаването на весника и "убиването" на многопартийноста в България оказват по големи влияния върху историята ни. И да. Не за всеки има преврат на 8 срещу 9-ти... Но ако не са били военните, едва ли на Звенарите и шумкарите щеше да им стиска да излязат на светло. Все пак, България излиза от Пакта на 26 август, а на 5 септември СССР ни обявява война (при положение, че ние искаме неутралитет). Или четри дена Кимон и Славчо са си мислели: - "Аз мога ли на тях, да им...." и накрая са решили, че могат. Слизането на партизаните е решено от тяхното командване на 9ти следобяда. Правителството е било арестувано още рано сутринта в малките часове. Вероятно от духове...

    ОтговорИзтриване
  3. Сашо Лазаровсептември 17, 2009

    На 9-ти септември 1944 в София се е извършил преврат от политици и военни, а в провинцията - въстание, тоест от народа. Аз свързвам 9-ти септември с начало на период на мир и подем. Освен това 9-ти прави възможно признаването на южна Добруджа за част от България. Имало е насилие и тъпотии, обаче те са в резултат на размирици, започнали далеч преди тази дата.

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Лазаров! Как може да има такива изменници! Какъв мир... какъв подем!!! В провинцията и никъде в страната няма въстание!
    Г-н Стоянов в отговора си пропуснахте Червената армия, без която едва ли някакви партизани щяха да слезнат от балкана! Издаването на вестника и убиването на многопартийната система са следствие от 9-ти септември. Е тогава! Кое е по важно!?
    Та военните (онези истинските) не правят 9-ти! Онези които правят този преврат ги изпращат веднага на фронта (т.н. "Отечествена война"), а след това право в лагерите!

    ОтговорИзтриване
  5. Влизането е на 16-ти 44... Най вероятно това и да е повода за издаването на първи брой на Работническо дело :)

    ОтговорИзтриване

Аз споделих моето мнение. Искам, и ще е приятно да чуя и твоето. Оги

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...