септември 30, 2009

Любими манджи за любими хора

Вчера сутринта денят ми започна с урока по история на Бареков от Сидеров. Определено Бареков има нужда от допълнителни уроци по история, макар да е специалист по всичко. Но, бе абсолютно абсурдно председателя на националистическа партия да обяснява как не е нормално да има такава, просто защото е мюсюлманска. Ок, по конституция не може да има такова нещо и никой не иска. Но пак по конституция, не само в името и в действията на никоя партия не може да има насаждане на верска или друга дискриманиция, нещо което Атака открито прави, но никой не я санкционира или смята това за ненормално.
Днес Бареков беше на мястото на събитието и след обстоен анализ на намерените книги е сезирал полицията в района за неканоничен Коран. Както казахме той е специалист по всичко и такъв анализ не би бил проблем за него. Проблем му е отвреме на време, че не е журналист в нормалния смисъл на думата - т.е. не задава въпроси, а отговори. Та седи той в центъра на събитията и обяснява как се създава етническо напрежение, а отзад една баба го гледа стреснато и не знае за какво говори. Все пак народа гладен не трябва да се държи и той му дава любимата манджа - конфронтацията.
Та и аз като бабата гледам и се чудя за какво говори този напет (от известно време) младеж. Отитвам се да си спомня от всичките пъти дето съм бил в Родопите или Делиормана, къде точно съм го видял или усетил това етническо и верско напрежение. Дали, когато като съм закъсвал вечер и са ми предлагали подслон и храна. Или когато съм питал за пътя за ме пратили нанякъде на турски. Дали са отказали по нощите да станат и да ми помогнат. Явно съм бил в друга България... Не тази от новините. И определено не тази от парламента. Защо ли, си спомням как като войник в Ракитовско, помаците се качваха горе в дълбокия сняг, да ме проверят жив ли съм, да ми донесът храна и новини. И как заедно празнувахме и Рамазан и Коледа. Определено съм в друга България.
А като заговорихме за конституция, малко преди чл. 11 дето се говори за партиите има и един друг -чл.6-ти, но да не задълбаваме. Ние сме държава на партиите и техните лидери, не на граждани. Все пак те готвят любимите манджи за нас любимите хора...

септември 26, 2009

Обществен експеримент

Преди малко попаднах на фен страницата на Мартин Карбовски в Фейсбука. Тъй като за известните личности си има категории, той е сложен като писател. Дори в инфото са изброени творбите му. Това са книгите "Дефлорация", "Едно", „Обществен експеримент“, "Пътеписите" и стихосбирката „Недялко яде лайна в НДК“...
Невероятен. Истински. Строг и справедлив. Фронтовак.

Каквото и да се каже за писателя Карбовски е... излишно

септември 17, 2009

от 15 до 17

Преди години (а и сега донякъде) всяко дете знае датата 9-ти септември. Това е хубаво, донякъде. Помним историята или поне фрагменти от нея.
Какво е станало на 9-ти? В резултат на военен преврат, от "гората" слизат нелегалните - хора криминално, политическо или естетически неразбрани от власта или в конфликт с нея заради горе изброеното... Така наречените партизани. Някой обаче знае ли какво значи партизанин? До създаването на въоръжени отряди от социалистите, "партизанщина" е еквивалент на сегашната парламентарна шуробаджанащина - т.е. хора, които чрез връзки с власта, добиват ръководни постове и доходи. В съвременното интерпретиране на партизанската война все по често се използва думата тероризъм.
Интересно е и началото на партизанското движение в България. Иван Козарев - бивш затворник и член на БКП живеещ в нелегалност през 41 при опит да бъде арестуван, убива 2-ма от полицаите и става първия партизанин. Както се казва, неволята учи...
Но не 9-ти оказва влияние на съдбата на България. Може би не знаете, но освен празник на София 17 септември е денят в който България е обявена за Народна Република през 1946. И страната става НаРъБа.
На 16 септември пък 1944 излиза първия брой на Работническо дело. Този вестник и привързването към Народното създават следващите 45 години. Защото и сега партизани слизат от Балкана след всеки избори, гордо заметнали пушки на рамо и адмистирани със здравец зад ухото.
Третата дата, която остава в сянка, забравена или по-скоро изтрита умишлено е 15 септември. 15 септември 1939 година. Датата в която България обявява неутралитет към безумието наречено Втора Световна. И успява да го задържи цели две години...
А иначе в старото четене на историята до Победата сме били лоши, а в новото време сме били сложни :))) Това е защото продължаваме да интерпретираме историята, а не да я четем...

септември 10, 2009

След 9-ти


Аз ям на обяд кюлчета злато
Диамантен десерт, нефтена сметана
Името ми е Велзевул - хазяин на стратосферата
Аз съм нереално готин - респектът ми е без мярка.

Припев:
В лявата ръка - “Сникърс”, в дясната ръка - “Марс”
Мой ПиАр мениджър е Карл Маркс
В лявата ръка - “Сникърс”, в дясната ръка - “Марс”
Мой ПиАр мениджър е Карл Маркс
Капитал! Капитал! Капитал! Капитал!

Аз ям градове, изпивам морета
Брадата ми закрива небето
Гръм и мълнии, мъгли и дъждове
Ботушите ми лижат министри и вождове

Припев

В лявата ръка - “Сникърс”, в дясната ръка - “Марс”
Мой ПиАр мениджър е Карл Маркс
Лицето ми - Мадона, отвътре от изгнили круши
Всички на колене! Оркестър, туш!
Капитал! Капитал! Капитал! Капитал!

септември 03, 2009

Поглед през рамо

Фу. Чудя се, гледам назад през рамо или напълно обърнат. Вперил съм поглед в гледката и нещо дребно ме гложди. Най-абсурдното е, че незнам надолу ли гледам или нагоре. Съвсем обърках нещата. Явно ще трябва да почна от начало.
Онзи ден видях в метрото един съученик от основното школо. Мина покрай мен, един такъв изтупан, лъскав. Слезе и той на Сердика и пое из Ситито. Запалих цигара и тръгнах към баничарницата за закуска. Пуша и си мисля - "Гледай ти, браво на човека". В ръката ми лаптопа натежава - признак, че и аз имайки предвид знанията и специалноста, която имам съм постигнал нещо. Но в същото време раницата на гърбът ми натежава също. Тя пък пълна с въжета и карабинери от забавата в парка. Всъщност каквото и да съм учил, където и преди да съм работил, сега работното ми място (въпреки лаптопа) е гората, а работодател дечица между 10 и 15 години.
Фу. Наистина се чудя през рамо ли гледам или съвсем съм се обърнал назад. Явно тялото не го чувствам.
Тогава след онази среща почти цял ден си мислех, къде съм и защо съм там :)). Дали трябваше да продължа с работата в печатници и рекламни агенции, с барманството, с дизайна. Колко назад се върнах, като тръгнах преоритетно по чукара. И какво постигнах.
Фу. Вчера видях приятел от гимназията. Разказа как е, работа, семейство. От класа останалите кой за кой се оженил/омъжил, колко деца има, къде работи. Мен продължаваше да ме човърка. Моето не бе похвала, нямаше цел, посока.
Пича се впечатли обаче. Впечатлих се и аз от безсънието в което бях. Колко струва една детска усмивка и колко му трябва на един човек. Една палатка за дом и раница с покъщина.
Фу. Обърнах се, че рамото вече заболя от лаптопа. Стига съм се чудил. Време е да продължа нагоре по склона, че иначе няма да ги стигна лапетата...

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...