август 20, 2009

Рилска сапунка

От седмица - две все по-често чувам по телевизията или попадам в нета на статии, като тази - Седемте езера станаха къпални.
След пускането на лифта изведнъж всички станаха много угрижени и постфактум поклащат глава - "М, да. Ми то, много грозно стана... "
Класика в жанра. Докато някой безчинства или нарушава закони, другите гледат на другата страна и не ги интересува, дотолкова доколкото не ги засяга пряко. Когато организациите обединени в защита на Рила протестираха и алармираха, обществото ни гледаше с насмешка и коментираше под мустак - "Тия с вятърни мелници мерят сили..." Сега какво стана. Обществото стана гражданско, самосъзнанието осъзнато. Но след дъжд качулка.
Защото това си е чисто лицемерие. И не гражданското общество се държи като такова, а новата власт вари компоти. Къде бяха гражданите, експертите, кметовете, който сега са в Министерски съвет, когато безаконието сечеше гори? Пак имаха глас и власт, но тогава не ги засягаше.
И защо след като има доказано нарушение, не бъде премахнато и района възтановен? Виновните ще бъдат "наказани", но на тяхно място ще бъдат поставени нови хора, защото може и да е незаконна инвестицията, но носи доходи...
И хайде да не се вади на умряло куче нож, а да се поработи върху това да се спрат другите такива безумия, независимо хората извършващи ги приближени на коя власт са. Защото турските сериали са за определена аудитория и с определен стил. Който не е подходящ за представянето на държава за каквато се имаме.

2 коментара:

  1. Статията е малко тенденциозна. Бях на дълъг преход в Рила, който свърши на езерата. Очаквах да видя едва ли не сметище, но боклуците бяха сравнително малко. Малко повече, отколкото по пътеките през по-труднодостъпните части на Рила. Повече от преди, но не и ужасно много. Най-много фасове има. Събирахме ги. В статията пише за къпещи се в езерата - не видяхме такива, въпреки че може и да има. И за това има решение - двама служители от парка да обикалят и да следят за нарушения.

    Новата хижа е направена на хотел, но специално в ценоразписа погледнах, че предлагат обща спалня за 8 човека по 15 лв на легло. В "Мальовица" е 14 лв. Не съм питал за места, може и да няма, може и да не са довършили ремонта в тези спални, но пише, че ги има. Около самата хижа има много кофи за разделно събиране на боклуци. Пробвахме и кухнята в столовата, цените са нормални и по-ниски от в други хижи.

    Според мен най-важното е хората да се информират за планината, да се научат да я пазят, а някои може да пренесат тези навици и в града. Може да се поставят информационни табели например. Не всички, които се качват, са дебили - много са нормални хора, които просто не знаят как да се държат в планина.

    Тръгнах за Рила с лошо предчувствие, повлиян от статии като тази в линка, но слезнах с повече разбиране. Видях, че в планината проблемът не е лифта, а възпитанието на някои хора. Което може да се промени. С лифта се качваха и много възрастни хора, които иначе не биха се качили. В това лошо има ли? Просто част от хората, които се качват, не са ходили на планина и не знаят как да я пазят, но това не значи, че не трябва да ходят там. Също както ако едно дете не знае как се яде с вилица, ние не го лишаваме от нея, а го учим как да я ползва.

    Слезнах с лифта - после ме чакаше много ходене и спестих един час. Поздравявах почти всички, които пътуваха нагоре, те отвръщаха. Съвсем нормални хора бяха. Не знам аз ли в такова време съм попаднал, изключение ли е всичко, което видях, но слезнах с надежда, че Рила няма да загине. Кофти е, че лифтът е незаконен - по-добре да го бяха направили законно, но добре е да го има.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Dragi filipe lifta struva 10 lv v ednata posoka!

    az nemoga da gi dam a ti 6tom za edin spesten 4as sled "dulug" prehod si gi dal ...

    a putq nadolu koito mi spesti tezi 10lv koito nqmam e po-podtiska6t i ujasqva6t ot boklucite

    sravnenieto ti s decata e tupo a stari hora sum vijdal navsqkude v planinite bez liftove.

    pred lifta e idiotski parking

    da se hvali6 4e si pozdravqval horata e sme6no

    neznam kude si gledal ta ne si vidql kupe6tite se

    komentara ti ne e tendenciozen a naiven

    jalko 4e ne si vidql prelita6tiq nad panevritmiqta helikopter za da razbere6 za kakva brutalna i grozna kartinka si govorim

    nito si vidql glutnicite ATV-ta Denono6tno iz parka i motorni 6eini zimata vurtq6ti po bubreka

    mal4i si drugiq put molq te

    ОтговорИзтриване

Аз споделих моето мнение. Искам, и ще е приятно да чуя и твоето. Оги

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...