август 14, 2009

Обратното броене започва...

Като седнах да пиша по темата днес, веднага се сетих за вица, в който се спори черно-белият телевизор всъщност цветен ли е. Вицът завършваше с "Черното цвят ли е? А бялото? Значи е цветен..." Същата ситуация идва и на кметските избори в София - "Подкрепя ли го ГЕРБ? Работил ли е с Борисов преди? Значи ще спечели..."
От днес до 15 ноември темата за кметските избори ще преобладава тук, а и на други места в нета.
При мен, защото ми пука за този град, живо се интересувам от това какво ще стане и как.
След като толкова години приоритет бяха не хората, живеещи тук - София, а хората, живеещи там - ул. Московска, крайно време е да се сменят нещата.
Сега на София й трябва човек, който познава града, има социална политика, има визия за следващите години, "зелен" е (т.е. еко) и иска да работи за града си.
Както започнах с вица обаче, ГЕРБ нямат точно този тип кандидат, а де факто те май-май ще решат избора. Засега най-спряганото име за кандидат на ГЕРБ е това на главния архитект на града Диков. Което си има и плюсовете и минусите.
Кандидат, който преди години даде много надежди на по-младите и готовите за реформи софиянци е Мартин Заимов, но изказванията му сега, колкото са позитивни, толкова и могат да отдръпнат хората от него. Какво означава - ще се кандидатирам, само ако ми се гарантира, че ще спечеля?
На тези избори трябва решаващият глас и подкрепа да са не на ГЕРБ, а на Зелените. София отдавна узря за зелена политика и определено е готова и най-вече има НУЖДА от зелено управление.
Колкото и от Зелените да познавам или припознавам, аз лично се сещам само за едно име, което е подходящо за кмет на столицата. И се надявам той да се съгласи да направи тази "саможертва". А най се надявам, освен младите и еко настроените, и останалите партии да го подкрепят. Все пак никой не може да оспори опита, който е натрупал, идеята, която защитава, погледа, който има... Гледайки София от Витоша...

4 коментара:

  1. С едно не съм съглаесн, софянци (така да се каже) не са зелени и не са узряли за зелено...

    Да, може би зелените са най-силни точно в София, но едни 40-50`000, та дори и 100`000 да са, няма да успеят да вдигнат зелен кмет (100`000 души са неофициално 5%, официално 1/12 от населението на София).

    Идеята ми е, че се "навнесоха" евтини колички 2-ра употреба от истинската Европа и вече всеки си кара щайгата, САМ, не споделя колата си със семейство и приятели за работа - как да говорим за зелено общество.

    20 годишната натрупвана апатия към проблемите на обществото направи всеки един от нас егоист и уби гражданското общество още преди да имаме гражданско демократично общество...

    ОтговорИзтриване
  2. :) Относно това, колко са зелени софиянци, вече четвърти месец пиша един пост озаглавен "Proud to be chartreused" преработван стотици пъти защото ще обиди много "зелени активисти"...
    Но за мен наистина тези избори са реалния шанс зеленото да излезе от клишето с което вече много се спекулира и наистина зелен човек да въведе практиките в действие...

    ОтговорИзтриване
  3. И аз по подобни поводи не пускам доста подготвени неща, тъй като хора, все пак признаващи дадени каузи ще се обидят, а все пак по-добре с неактивни привържаници от колкото с активни хейтъри...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонименавгуст 14, 2009

    Ако по света има два града със "зелени" кметове, ще се изненадам. А и да има, тук третия няма да се появи.
    Зелените ако искат да са конструктивни ще подкрепят някой от големите (и с шанс) кандидати, срещу една две точки в програмата му (не е реалистично да очакват да я напишат цялата, нали?)
    Всичко друго са мечти без покритие.

    ОтговорИзтриване

Аз споделих моето мнение. Искам, и ще е приятно да чуя и твоето. Оги

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...