май 25, 2012

Да излезеш на трудовата борса със стил

Отново дойде времето на абитуренските балове. Шумни, красиво облечени момчета и момичета в скъпи коли празнуват... влизането си в реалният свят.
А в реалният, свят мама и тати постепенно спират да дават пари, трябва да работиш по поне 8 часа на ден, идват семейство, ипотеки, банки... Ако намериш работа...
Затова и абитуренският бал е красив и показен начин да излезеш на трудовата борса. Още повече, че имайки предвид нивото на образование на повечето младежи, опцията Университет... е смешна. Всъщност младежите не искат да влязат в Университет, а просто да отидат в Студентски град. За да разлеят...ммм, налеят малко знания... И да накъсат малко салфетки и колежки...
Всъщност се чудя, колко от родителите на истина дискутират с децата си, кое е по-преоритетно - да дадеш 5000 лева за тоалети и коли или да вложиш същите пари в образование си?
Максимата от близкото минало - Учи за да не работиш, вече май не е много актуална. Вече колкото повече учиш, толкова по-ниско платена или по-трудно можеш да си намериш работа. За повече от година на борсата се нагледах на хора с дипломи, които нямат реализация... Просто защото държавата търси чистачи и охрана. Единствената професия изискваща више образование на борсата е учителската... Макар че, последния учител с когото се "сблъсках" четеше вестник по време на занятия, а в последващия разговор възмутен обясни, колко не заинтересовани от учебният процес са децата :)))
И все пак да викнем с абитурентите от 1 до 12... Да изброим месеците през които те ще получават държавни помощи на борсата.

2 коментара:

  1. Особена красота имаше на абитуриентския бал в "Люлин". Стотици българчета кършеха гъзове под звуците на огнена чалга! Разкош!

    ОтговорИзтриване
  2. На мен много ми харесва интрото с тъпаните...
    Почти като на екзекуция, но... може би с малко по-весел и закачлив тон...

    ОтговорИзтриване

Аз споделих моето мнение. Искам, и ще е приятно да чуя и твоето. Оги

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...