октомври 14, 2011

Причинно - следствена връзка или липсващото звено

Гледали ли сте "Чудовища срещу извънземни"? Чудесен филм, чудесна анимация. И интересни персонажи. Особено Липсващото звено - нещо между риба, земноводно, маймуна и/или човек :) .
Подобно същество живее и в българското общество.
Има го в полицията. Знаете, полицая пази обществения ред, следи за спокойствието на гражданите и се бори срещу престъпноста. Ако ходи на работа за да си върши работата. Ако не, има задължения по служба, по дневен ред и т.н., които се спускат от началството и полицая, като всеки работещ от 9 до 17 часа трябва да ги изпълнява. Онзи ден срещнах един такъв. Прибирайки се с метрото. Спря ме за документна проверка. На въпроса - Защо ме спирате?, отговора беше - За да ви проверя... - Е, да де, защо ме проверявате?
Отговора, който не получих устно, го разбрах, когато милият човек отвори тетрадката в която записа моето име. Там беше отбелязано до кой ред за смяната да се запълнят имена. На проверени граждани. Не че нещо, просто служебни задължения. И докато записваше името ми, спокойно пушеше под надпис "Пушенето забранено", а цигарите му бяха от т.нар. "евтини" - онези които си купуваш от странни хора на странни места, дето били контрабанда и носели загуби на бюджета. Но това не му е работа, нали? И той е на заплата и всеки лев, който спести от цигари си е бонус. Той има лист за попълване и всяко излизане извън това носи допълнително работа и натоварване. Или той също е за някакъв лист?
Това дето не се знае маймуна ли е, човек ли е, сега го гледаме и в предизборната кампания. Излиза и обяснява не какво и как ще направи, а какво не е направил опонента му досега, независимо на какъв пост или от каква позиция. Архимед ли беше казал за опорната точка и лоста. Е, нашите политици измениха "лафа" на "Дайте ми друг лост и подходяща опорна точка и аз ще преобърна направеното преди мен". Излишно е да питаш политика - Защо?, Отговора пак ще е в последствието, не обясняване на причината.
А обществото?! Обществото бъка от "липсващи звена". Ето, от няколко дни на входа на меетростанция Сердика има младежи с трансперант - "Против циганските гета". На въпроса защо са против, отговора е - Защото са цигански, защото са гета, и защото сме против!!! И в същото време най-представителната станция на софийското метро в кроткия дъжд, течеше от всякъде и на фона на тази цигания, в голямото гето наречено София, този плакат изглеждаше глупаво :)
Не става да мислиш следствието от дадено нещо, без да знаеш причината за него. И колкото маймуно-човека има в обществото, истинското "Липсващо звено", продължава да липсва. Защото не може да си полицай от 9 до 5, неможе да си политик само на думи и преди избори, неможе да си обществено отговорен гражданин, като си срещу малцинството в обществото.
Абе, в България може всичко...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Аз споделих моето мнение. Искам, и ще е приятно да чуя и твоето. Оги

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...