ноември 27, 2009

Паметник на глупостта

Попадането на тази фейсбук група, се комбинира с новината за нов паметник от братя Юзеирови. Относно групата, аз първоначално бях шокиран от демагогията и най-вече от популярноста и. Относно братята... объркан, какво искат.
Успокоителното в случая е, че такъв род публикации се дължат на изкуствено създавано етническо напрежение, медиина пропаганда и политически фетишизъм.
България е участвала в пет (5) войни след Освобождението си в които са загинали над 170 000 (сто и седемдесет хиляди) български войни. За тяхната памет из цяла българия има над 2000 (две хиляди) паметника. За запазване на народната памет, грижа за тези паметници и стопанисването им през 2008 има специален закон. Спрямо разпоредбите на този закон, вече има и официален регистър на тези паметници.
Кратка справка по район или война изкарва всички данни за даден паметник, включително и имената на загиналите изписани на него.
Определено имената на загиналите, които видях, говореха за повече дори от два етноса.
И е хубаво да се помни, че загиналите са граждани на страната си - България изпълняващи гражданския си дълг да я защитават, а не полкове българи, турци, цигани, арменци, евреи...
Все пак националното над всичко, а? От едната страна са братята в Попово, от друга образи като националиста явил се на кметските избори на 15-ти с платформата, че ще изгради паметник на Незнайния войн в София - при положение, че в София вече има два (2) такива паметника - Вечния огън и Стелата на Братската могила...
Затова сериозно облислям да се организира нова фейсбук група - АЗ СЪМ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА ГЛУПОСТТА НА БЪЛГАРИНА, за изграждане на паметник подсещащ ни за собствената ни глупост, арогантност и краткотрайна и избирателна памет.
Без да се обижда някой :)))

ноември 24, 2009

Беглянки

Отдавна нямах време да пиша тук или на другите места, където споделям, но един филм, които гледах наскоро ме накара да напиша статия за него - Беглянки. Филм за това, че когато бягаш от проблемите си, всъщност бягаш от себе си...
Като написах "статията" и от там интереса ме заведе в Google Analytics-а, от там в Topbloglog-a... И видях, че съвсем скоро блог за руско и източно европейско кино ще задмине Празното място, въпреки че там публикувам рядко и отдавна не го бях правил. То един рейтинг, но така и трябва да бъде. Ще гледам да гледам повече източно европейско кино и да го рекламирам и ревютирам повече. Определено има много интересни и стойностни неща.
Тук нещата са тегави, незнам или няма за какво да пиша... Особено във физическото и ментално - финансово състояние в което съм. И особено след последните избори.
Айде, клас стани, клас мирно... Избягахме от час и ни викат при директорката... Жалко, че няма да ни изключат...

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...