август 21, 2009

Земля в илюминаторе


Вчера паметен ден се оказа...
Точно така. Познахте ги. Това са Белка и Стрелка.
Преди 49 години тези две кучета са били цели два дена в космоса. Според историята.
Ето съвременно виждане за нещата:

август 20, 2009

Рилска сапунка

От седмица - две все по-често чувам по телевизията или попадам в нета на статии, като тази - Седемте езера станаха къпални.
След пускането на лифта изведнъж всички станаха много угрижени и постфактум поклащат глава - "М, да. Ми то, много грозно стана... "
Класика в жанра. Докато някой безчинства или нарушава закони, другите гледат на другата страна и не ги интересува, дотолкова доколкото не ги засяга пряко. Когато организациите обединени в защита на Рила протестираха и алармираха, обществото ни гледаше с насмешка и коментираше под мустак - "Тия с вятърни мелници мерят сили..." Сега какво стана. Обществото стана гражданско, самосъзнанието осъзнато. Но след дъжд качулка.
Защото това си е чисто лицемерие. И не гражданското общество се държи като такова, а новата власт вари компоти. Къде бяха гражданите, експертите, кметовете, който сега са в Министерски съвет, когато безаконието сечеше гори? Пак имаха глас и власт, но тогава не ги засягаше.
И защо след като има доказано нарушение, не бъде премахнато и района възтановен? Виновните ще бъдат "наказани", но на тяхно място ще бъдат поставени нови хора, защото може и да е незаконна инвестицията, но носи доходи...
И хайде да не се вади на умряло куче нож, а да се поработи върху това да се спрат другите такива безумия, независимо хората извършващи ги приближени на коя власт са. Защото турските сериали са за определена аудитория и с определен стил. Който не е подходящ за представянето на държава за каквато се имаме.

август 14, 2009

Обратното броене започва...

Като седнах да пиша по темата днес, веднага се сетих за вица, в който се спори черно-белият телевизор всъщност цветен ли е. Вицът завършваше с "Черното цвят ли е? А бялото? Значи е цветен..." Същата ситуация идва и на кметските избори в София - "Подкрепя ли го ГЕРБ? Работил ли е с Борисов преди? Значи ще спечели..."
От днес до 15 ноември темата за кметските избори ще преобладава тук, а и на други места в нета.
При мен, защото ми пука за този град, живо се интересувам от това какво ще стане и как.
След като толкова години приоритет бяха не хората, живеещи тук - София, а хората, живеещи там - ул. Московска, крайно време е да се сменят нещата.
Сега на София й трябва човек, който познава града, има социална политика, има визия за следващите години, "зелен" е (т.е. еко) и иска да работи за града си.
Както започнах с вица обаче, ГЕРБ нямат точно този тип кандидат, а де факто те май-май ще решат избора. Засега най-спряганото име за кандидат на ГЕРБ е това на главния архитект на града Диков. Което си има и плюсовете и минусите.
Кандидат, който преди години даде много надежди на по-младите и готовите за реформи софиянци е Мартин Заимов, но изказванията му сега, колкото са позитивни, толкова и могат да отдръпнат хората от него. Какво означава - ще се кандидатирам, само ако ми се гарантира, че ще спечеля?
На тези избори трябва решаващият глас и подкрепа да са не на ГЕРБ, а на Зелените. София отдавна узря за зелена политика и определено е готова и най-вече има НУЖДА от зелено управление.
Колкото и от Зелените да познавам или припознавам, аз лично се сещам само за едно име, което е подходящо за кмет на столицата. И се надявам той да се съгласи да направи тази "саможертва". А най се надявам, освен младите и еко настроените, и останалите партии да го подкрепят. Все пак никой не може да оспори опита, който е натрупал, идеята, която защитава, погледа, който има... Гледайки София от Витоша...

август 13, 2009

Жълти линии навсякъде

Днес като добавка към второто кафе, седнах да прегледам новините в сайта на bTV, че не можах да догледам сутрешния блок. И веднага попаднах на новото откриване на улица. Бойко макар и вече премиер, не забравя старите навици и слава и отново е на челна позиция за приемането на поздрави. А приятелите от bTV сайта взели, че сложили и снимка на асфалт с жълта маркировка, та се присетих за последната велоалея... Но като изключим случайната снимка, другите съвпадения са доста добри. Участъка който се открива е с дължина "2780 м. На нея е положена нова асфалтова настилка (44 921 кв. м), монтирани са нови бордюри, коригирани са съществуващите шахти и съоръжения на подземните комуникации, изградени са асфалтови тротоари и нова светофарна уредба и е положена хоризонтална пътна маркировка. ... Общата стойност на строителните работи е 1 685 297 млн. лв."
За сравка алеята по канала е с дължина 3700м. и с ширина 2м. и вложени средства от около 1,7 милиона лева. Това че е с километър по дълга не добавя нищо в направените средства, при полежение, че вместо с асфалт е направена с плочки... Та затова чуството, че с тия велоалеи ни правят нещо на балами си остава.
А относно жълтата боя... Тя действа... Върши работа с други думи. И скоро очаквам тази снимка с този текст:
"Магистралата стига до морето. Премиера Борисов със замах довърши работата точеща се от години"

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...