юли 03, 2009

Защо няма да гласувам

Всички приканват да се гласува, но... както обикновенно има едно но.
Едни знаят за кого ще дадът своя глас, но го дават заради лидера на тази партия, не заради идеите които би трябвало да следва всяка партия. Други се кумят, чакат да видят кой какво, или пък чакат оферта.
Аз няма да гласувам. Защо ли? Хм. Да, видим.
Под №1 са ПП „Ред, законност, справедливост”... Трябва ли да коментирам. Какво значи "Спри Доганизацията". Партия, която не казва с какво е по добра, а казва с какво другите са по лоши не е партия, а антисоциална и дескриминационна организация. От това ли имаме нужда.
Под №2 бюлетина е ЛИДЕР. С новото време. Въпроса е нови лидери ли идват с новото време или стари лидери използват Новото време. Това го знае само Ковачки... Както се вижда от плакати и кампания - Лидер, който е с неизвесните политици, но с парите доминира в тази коалиция над Новото време с имена, но без пари.
ГЕРБ е под №3. За небрежния генерал България свършва там, до където стига боклука на София. Незнам с какви други управления сравнява своето, но опредено е в заблуда човека. Определено е в моя негативен списък след това което стана с боклука, велоалеите и трафика на София. Не може за национални парламентарни избори да се изкарват като постижения на партията 5те спирки на метрото. Все пак метрополитена се строи от както бях на 7. Евентуално, когато 19та метростанция, чиито строеж Бат Бойко откри скоро, бъде готова и свърже центъра на София с Международния Телепорт след има няма десетина години, Борисов може спокойно да се тупне по гърдите и да се оттегли спокоен. И тогава да ги говори нещата, дето сега са му в устата.
ДПС - №4. Доган е човекът символ на корупцията. Все още припомня, срещу какво се е "борил" през 80-те, но сега той е основата на злоупотребите с власт, корупция и копуването на гласове. Жалко, че заради един човек, етикет се слага на цял етнос. И че този етност, вместо да се срамува от него, се страхува...
За „Атака”, която е под №5 в избирателните бюлетини, какво да кажем... Национализъм, ксенофобия, омраза. Това обаче е България на един болен мозък, не България в която живеем. Сидерове е закъснял с 80 години. Определено, когато скитам из Делиормана, пътешествам из Родопите или пия бира в Стария Пловдив виждам, че това за което той говори и иска е смешно.
№6 - Коалиция за България или за по кратко БСП. Незнам, какво е социалното в политиката на социалистическата партия. Вместо фокуса им да е върху това, което могат да направят и те имат анти еди-кой си кампания. И те, като Сидеров живеят през 40-те години на миналия век. Пропагандата "Защо да сме социалисти" и реклами в стил "На всеки километър" ме връща към онези отдавна отминали дни на Септември и Благоев. Сергей, 20ти век отдавна свърши... Това не е начина да набираш електорат. По добре затвори, те ще те наберът.
Под №7- Съюз на патриотичните сили „Защита”. Той е е правоприемник на учредения през декември 1998 г. в Пловдив Съюз на патриотичните сили и войните от запаса. Сайта им започва с думите - "Между Национализъм и патриотизъм разлика няма". Тези хора в час ли са?
№8 - НДСВ. Отново големи обещания, от малки хора. Отново трябва да верваме и да чакаме. Движение, което беше създадено временно, и времето му отдавна изтече. Основен мотив в предизборната им кампания е "България има личности". Така е, и не само в НДСВ, а личностите там показаха, че много могат да говорят за себе си (още повече да работят за себе си - справка Черноморието, Банско, Пампорово) и малко да правят по въпроса с държавата...
Под №9 ще е бюлетината на Коалиция БЗНС. Земеделците отдавна не са това за което се представят. Факт за това е, че не можаха да съберът достатъчно подписи за регистрацията на коалицията си и на 15-ти миналия месец, решението за регистрация и участие в изборите е анулирано...
Под №10 ще е бюлетината на Българската лява коалиция. Това е обединение на „Българската левица", „Отечествена партия" и „Партия на българските комунисти". Уоу. Хубаво е да има и такива неща, но не в изборните списъци, а в туристическия каталог.
Под №11- Партия на либералната алтернатива и мира (ПЛАМ). Партията за която нищо не се знае... Регистрирани през 2007, все неизвесни имена, а както се оказва и с вписаните им данни не са коректни. За сметка на това за разлика от БЗНС тези мили хора са събрали над 16000 подписа на "симпатизанти". Да гласуваш в тъмното, за някой събрал някак си няколко подписа, не е оферта.
№12 - ПП „Зелените”. Голяма болка. Доколко зелената идея има място в политиката или какво прави политиката със зелената идея. В листите са все младежи познати от протести, критични маси, еко акции и доброволни събирания. Хубави хора, но тяхното място е на улицата, в планината, в НПО-то. Там са техните оръжия. В парламента тези хора са безсилни... И от зелени ще станат резедави...
Под № 13- ПД „Социалдемократи” е начело с Николай Камов - може би най-интернет представения лидер на партия. Последователите на Дертлиев се разделиха с БСП коалицията, но продължават да си остават част от това пространство. Още повече, като им се разгледат позициите и декларациите, те като свикнали да са малка партия в опозиция, се и държът като такава. Имат опозиционна декларация за всичко, от плоския данък и вота на недоверие до топлото и захарта. След Зелените, тези малки мили хора биха трогнали сърцето ми най-много. Но съм по корав отколкото изглеждам.
Под № 14-ВМРО- Българско национално сдружение. Или ВМРО на Каракачанов. Първо това не трябва да е партия за избори или поне да си сменят името, и второ Каракачанов се коалира с РЗС и вече е с тяхната бюлетина...
Под №15-Политическа партия „Другата България”. Партията с, да не кажем най-кратката история. Регистрирани са в края на април, т.е. преди два месеца. Искат да вкарат емигранти в Народното Събрание. Въпрос към тях. Емигрант, вече диагноза или етнос е. Тъй като в Конституцията си пише за българските граждани и техните права. И да, след като избраните емигранти дойдът в парламента, емигранти ли си остават или продължават да са си онези същите български граждани, които винаги са си били. Експеримента с юпита и "забравили" български език веднъж го гледахме, нема нужда от втори дубъл.
Под №16- Обединение на българските патриоти (ОБП). След войните от запаса, ето втора партия, в основата на която седи мъдроста на вековете. ОБП е основана от Съюза на българските командоси, които имат и „Национална доктрина за геополитическо и геоикономическо развитие на България през XXI век"... Тръпки ме побиват...
Под №17- Политическа партия „Национално движение за спасение на отечеството”. Хм. Мотото на партията е "Да гласуваме за себе си". Най-вероятно и така ще стане. Да им пожелаем успех.
Под №18- Български национален съюз. На къде марширува Боян Расате всички знаем. Той обаче, май не знае, че партизаните отдавна слязоха от Балкана и нещо повече - повечето от тях отдавна починаха. Крайно време е отговорния му родител да излезе на балкона и да прекъсне тази вече досадна игра на "Стражари и апаши", да си го прибере в къщи, да да го нахрани с една дебело намазана филия с лютеница "Хоро", след което да го сложи да си легне, без да гледа филм за войната...
Под №19- Синята коалиция. Предизборните клипове на Костов и Мозер за хубавото бъдеще направо сцепват мрака. Много добре влизат в рекламните блокове между гръцките и турски сериали. Както казват в тази коалиция - Време е. Въпроса обаче е, че тяхното време нещо отдавна мина. Време е за добрите, казвате. Ми, дайте им път.
Под № 20- Коалиция за Родината. Отново бивши военни. О.З. генерали и други чинове от армията са над 70% от електората на тази партия. Изборната ситуация за тази партия ще бъде нещо средно между "Тримата от запаса" и "Маневри на петия етаж". О.з. редничеството ми не ме обвързва с тази партия и казармените порядки в пладформата им.
Това е избора в деня за Парламентарни избори. Чух призиви да се гласува за по малкото зло. Ми... Така като ги гледате, коя е по малкото. И кое? Злото или Съдържанието!
За съжаление българския парадокс отново е налице - Изборите, които минават под слогана, че купуването на гласове е престъпление, разчитат единствено, на него. Ехо, нали било престъпление.
Престъпление е да си дадеш гласа на вятъра...

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...