февруари 27, 2009

Бате и батковото...

Днес ще има флаш моб.
Защото уволнили Тома Белев - директора на парк Витоша.
Когато уволняват човек, на чието място аз бих си тръгнал обиден години по-рано, трябва да се замислим. Човек, които отстояваше идеи, въпреки натиск и унижения.
Направиха Витоша природен парк, но Томата го опази. Горското раздадоха права за пистите, той вдигна шум за морените. Сега точно за тях го уволняват, че той не бил контролирал нещата в парка.
Браво на горското. Браво на Юруков. Заслужи си повишението от Станишев.
И какво става сега с парка... Дали няма горското да го вземе под крилото си. Едни такъв осиротял парк...
Бтв, една новина от миналия месец мина метър, по между другото... Че горските стопанства ще се регистрират по Търговския закон. В новината за реформите в ДАГ се казва още - "Юруков уточни, че регистрирането им като стопански субекти ще позволи привличането на чуждестранни инвеститори и създаването на публично-частни партньорства." От този тип, които трябва на Витоша ски да направи Алеко ЕВРОПЕЙСКИ СКИ И ТУРИСТИЧЕСКИ КУРОРТ. Че може ли китната ни столица без такава перла в короната. Все пак зад Витоша ски и Юлен стоят едни и същи хора. Най-вероятно хората заради, които ще бъдат уволнени и директорите на парковете Странджа и Врачански балкан. И заради, които Кара дере ще бъде махнато от Натура 2000...
- Бате, бате Жоре. Като порасна, като тебе ли ще стана голям...
- И по голям ще станеш, ако слушаш Серго... Само слушай батко си...

февруари 15, 2009

Мадабгаскар


Днес съвсем случайно се заговорихме за пътното движение и аз нали нямам телевизор и не следя новините, пак начих нещо ново от преди сигурно година - две. Че пешеходните пътеки не са с предимство. Било отнето в закона, за да не рискуват излишно пешеходците, защото не всеки шофьор давал предимство на зебрите.
Не знам дали на 100% е вярно, това което ми казаха, нямам и желание да се ровя в нета за повече инфо.
Не съм възмутен, огорчен или изненадан. В БГ-то пешеходците и велосипедистите са нисша каста, а кравата от която се боза е на почит. Тъмна Индия, с две думи.
И не е важно както се казваше в едно любимо филмче - Ти си различен от другите зебри защото си черен на бели раета, а другите са бяли на черни раета. За Спас зебрата е просто раирано магаре, и не може да бъде приятел с лъва.
Лъва е пич. И винаги е прав. Задължително трябва и да е сит.
Останалото са филми за деца...

февруари 06, 2009

Pasaremos

Тази вечер излизайки за бира, си сложих лятната шапка. Хвърлих бегъл поглед в огледалото и осъзнах, че е време да си оправя брадата. Приличах на туко-що слязал от Сиера Маестра партизанин. Купих бирата и с нея една пурета. И като се прибрах направих няколко снимки.




Мисля, че резултата е повече от задоволителен.
Благодаря на фотографа Гери :)
Pasaremos

Да почерпя, а!

Днес получих втората серия смс-и с пожелания за "живо и здраво име"...
Днес е Св. Фотий и празнували всички със светлина в името. На 2 януари пък беше Св. Силвестър и пак получавах поздравления. Пак им светнало нещо...
Аз не отговарям... Смея ли. До края на годината още поне три пъти ще получавам поздравления. Не вярвате... Така е, ето и справка:
2 Януари - Св. Силвестър - Горан, Момчил, Серафим, Огнян
6 Февруари - Св. Фотий- Огнян, Пламен, Пламена, Светла, Светлана
8 Септември - Рождество на Пресвета Богородица - Огнян, Огняна
8 Ноември - Архангеловден - Ангел, Михаил, Гавраил, Мила, Емилия, Огнян, Пламен, Ради
20 Декември - Игнажден - Игнат, Огнян, Пламен, Пламена
Съжалявам, не мога да си го позволя...
Дайте да се разберем. Ще празнувам на 4 май. Не, защото е денят на труда в Замбия или ден на младежта в Китай.
А защото е Международен ден на пожарникаря. И аз ще пия, а те (пожарникарите) ще черпят. Да си седя кротко... Щото с това име... Пак ще светне на някой.

февруари 05, 2009

Черни Януари

Ужасно се чуствам, когато разбирам нещо твърде късно. Някакво такова ти е безсилно, горчиво...
Вече почвам всяка година да чакам с нетърпение да отмине януари. Без инциденти... Ако може.
2007-ма лавина ни се усмихна на х.Скакавица и Трифон го хвана на въжето. Още на 1-ви беше. Нищо сериозно уж и бързо ни мина. В края на месеца Филип си отиде. Както дойде Скакавишката лавина, без никой да очаква. Не пострадалия в ръцете ти, а новината от хиляди километра направи бати шока... Загубихме добър приятел...
2008-ма почти на същата дата стана инцидента на х.Плевен. Въпреки че, не познавах момчето изтръпнах. Ужасна годишнина...
Миналата седмица на Дряново си спомнихме отново за Фил. Продължаваше да липсва... Тази седмица разбрах за Виктара...
Същия месец, същите дати и пак горе в планината. Няма значение дали е в Алпите, Стара Планина или Пирин...
Колко по черно, може да стане в сивия ни живот...
И тя - планината, неможе ли да разбере, че въпреки всичко ние си я обичаме. Също толкова много, колкото и останалите си приятели.

За кръглите коли...

Гледайки как колегата паркира преди малко и под въздействието на темата от вчерашния тийм билдинг се замислих защо аджаба колите са правоъгъ...